VEIKLOS SRITYS:

RRT įvertino Lietuvos pašto tinklą

2024 birželio 17 d.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) atliko kasmetinį Lietuvos pašto tinklo vertinimą, ir nustatė, kad pašto tinklas šiuos reikalavimus iš esmės atitinka.

„Nustatėme, kad 2024 m., palyginti su 2023 m., Lietuvos pašto valdomas pašto tinklas keitėsi nežymiai. Stacionariųjų universaliosios pašto paslaugos teikimo vietų skaičius per metus iš viso nepasikeitė, tačiau buvo sumažintas nestacionariųjų paslaugos teikimo vietų skaičius, pavyzdžiui, mobiliojo laiškininko pastovėjimo vietos, bei perteklinis viešai naudoti skirtų pašto dėžučių skaičius. Daugiausia dėžučių buvo panaikinta Vilniuje“, – sako Rita Liuokaitytė, RRT Geležinkelių ir pašto reguliavimo grupės vadovė.

Palyginti 2024 m. su 2023 m. užfiksuotas bendras 7,1 proc. pašto tinklo elementų sumažėjimas.

Neatitikimai pajūryje, teigiami pokyčiai – kaimo vietovėse

Kaip ir pernai, pašto tinklo išdėstymo reikalavimus nepilnai atitinka kurortiniai Palangos ir Neringos miestai bei Panemunė.

„Palanga ir Neringa dėl miestų savitumo – tai geografiškai išsitęsę kurortai, apimantys kelias viena nuo kitos nutolusias gyvenvietes, kuriuose gyvenančiųjų skaičius padidėja sezoniškai tik vasaros metu, o daugelis patalpų yra skirtos nuomai arba kaip antrasis būstas, o Panemunė – dėl mažo gyventojų skaičiaus, būdingo labiau kaimui ir kurį aptarnauja mobilusis laiškininkas“, – aiškina Ričardas Jakubauskas, Geležinkelių ir pašto reguliavimo grupės patarėjas.

Pasak eksperto, po pernykščio vertinimo, RRT nustačius neatitikimus pašto tinklo išdėstymo reikalavimams kaimo gyvenamosiose vietovėse, Lietuvos paštas juos ištaisė ir įsteigė trūkstamas UPP teikimo vietas Šatrininkų ir Mickūnų seniūnijose.

„Teigiamą pokytį užfiksavome vertindami geltonųjų dėžučių kaimiškosiose gyvenamosiose vietovėse išdėstymo reikalavimą – 2024 m. Lietuvos paštas beveik dvigubai sumažino vietovių skaičių, kuriame turėtų būti pašto dėžutė ar paslaugas teiktų mobilusis laiškininkas, tačiau tai nebuvo užtikrinama pilnai. Tiek 2023 m., tiek ir 2024 m. vertinome šio reikalavimo laikymosi trūkumą kaip nežymų, dėl mažėjančio laiškų siuntimo poreikio“, – pabrėžia R. Jakubauskas, Geležinkelių ir pašto reguliavimo grupės patarėjas.

Detaliau su AB Lietuvos pašto tinklo vertinimo ataskaita galite susipažinti RRT interneto svetainėje.

Informacija atnaujinta 2024-06-17