VEIKLOS SRITYS:

RRT: trumpasis numeris 111 skiriamas Raudonajam Kryžiui

2023 rugsėjo 19 d.

Nuo rugsėjo 1 d. Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) sudarius galimybę trumpąjį numerį 111 naudoti pelno nesiekiančioms organizacijoms, jei šios teikia humanitarinę, socialinę ar kitokią susijusią pagalbą, buvo sulaukta viena paraiškos. Savo norą administruoti trumpąjį numerį išreiškė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija.

Trumpasis numeris 111 iki šiol negalėjo būti niekam skiriamas ir naudojamas. Tačiau gyvename ekonominių ir socialinių iššūkių metu, humanitarinė, socialinė ar kitokia pagalba galėtų būti prieinama greičiau ir patogiau.  Manome, kad lengvai įsimenamas pagalbos numeris kaip 111 prisidės prie tokios pagalbos koordinavimo“, – teigia Jorūnė Mikulėnaitė-Baušienė, RRT elektroninių ryšių išteklių valdymo grupės vadovė.

Telefono ryšio numeriai yra valstybės ištekliai, todėl jie skiriami laikantis nustatytos tvarkos. Lietuvoje yra išduota daugiau nei 10,3 milijono numerių, iš kurių daugiausia – mobilaus ryšio numerių.

Siekdama nustatyti trumpojo numerio 111 paskirtį, RRT liepą viešai konsultavosi ir priėmė atitinkamus teisės aktų pakeitimus. Vėliau RRT informavo, kad visos kriterijus atitinkančios organizacijos, kurios mato tokio numerio poreikį, gali kreiptis į RRT su prašymu. Per nustatytą terminą atsiradus tik vienai norinčiai organizacijai, numeris paskirtas pirmajam ir vieninteliam pareiškėjui.

Informacija atnaujinta 2023-09-19