VEIKLOS SRITYS:

RRT ruošiasi tapti Nacionaliniu skaitmeninių paslaugų koordinatoriumi

2023 birželio 29 d.

Planuojama, kad kitų metų vasario 17 dieną Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) taps Nacionaliniu skaitmeninių paslaugų koordinatoriumi Lietuvoje, kurio tikslas  – užtikrinti Skaitmeninių paslaugų akto įgyvendinimą. 

Naujasis Skaitmeninių paslaugų aktas atnaujins dabartinį skaitmeninių paslaugų teisinį reguliavimą bei prisidės prie saugios ir atskaitingos interneto aplinkos kūrimo. Tokiu būdu pirmą kartą bendromis taisyklėmis bus nustatytos tarpininkavimo paslaugų, t. y. informacijos perdavimo, podėliavimo, prieglobos, paieškos internete paslaugos bei interneto platformos teikėjų pareigos ir atskaitomybės visoje bendrojoje ES rinkoje. Taip pat bus atvertos naujos galimybės teikti skaitmenines paslaugas tarpvalstybiniu mastu ir užtikrinta aukšto lygio apsauga visiems naudotojams, kad ir kurioje ES vietoje jie gyventų.

„RRT, kaip Nacionalinis skaitmeninių paslaugų koordinatorius, turės pareigą užtikrinti Skaitmeninių paslaugų akto įgyvendinimo klausimus Lietuvoje, atstovauti Lietuvai santykiuose su Europos Komisija, bendradarbiauti su kitų ES šalių skaitmeninių paslaugų koordinatoriais“, – sako Vygantas Vaitkus, RRT tarybos narys, šią savaitę Briuselyje dalijęsis patirtimi su Europos Komisijos atstovais ir būsimais skaitmeninių paslaugų koordinatoriais.

Jo teigimu, kol kas didžiausi iššūkiai visiems – įstatyminės bazės pritaikymas naujam reglamentui įgyvendinti, atsakingų institucijų funkcijų išgryninimas bei tam skirti pakankami resursai. Vienas esminių – komandų, dirbsiančių su naujais iššūkiais skaitmeninėje erdvėje, suformavimas.

„Vienas pagrindinių šio reglamento tikslų – geresnė vartotojų ir jų teisių apsauga internete. Mes nuolat kartojame, kad skaitmenizacija turi ir savo tamsiąją pusę, nuo kurios kenčia vartotojai: patyčios internete, sukčiavimai, vaikų pornografija, lošimai ir kitas neteisėtas turinys. Naujosios taisyklės užtikrins geresnę vartotojų apsaugą, didesnį paslaugų pasirinkimą, taip pat tikimasi, kad bus patiriamas mažesnis neteisėto turinio poveikis“, – teigia V. Vaitkus.

Tuo metu skaitmeninių paslaugų teikėjams šis reglamentas leis lengviau pradėti ir plėsti veiklą Europos Sąjungoje, nes veiks bendroje rinkoje suderintos taisyklės.

Informacija atnaujinta 2023-06-29